2. El Araç Alırken Kilometre Kontrolü Gerekli Mi?

2. El Araç Alırken Kilometre Kontrolü Gerekli Mi?

00 ay-00 0000

Paranızı biriktirdiniz, kredinizi ayarladınız ve 2. el araç aramaya başladınız. İlan sitelerindesiniz ve yüzlerce ilandan size uyan, eş arabanızı aramaya başladınız. İşte tam orada, size göz kırpıyor. Bu aracın ciddi bir hasarı da yok. Resimlerde arabayı görmek Instagram’da çok mutlu insanları görmek gibi durur. Pırıl pırıldır, evet yaşı biraz ilerlemiştir ama eski sahibi veya sahipleri çok fazla kullanmamıştır onu. Benzerleri çok yüksek kilometre yapmasına rağmen bu araç düşük km’de kalmış, işte bu çok büyük avantaj! Bu avantajlı aracın yanına gittiniz, bir şahısla karşılaştınız. İşte o an, sizin içinize kurdu düşürecek bir soru aklınıza geldi: “Aracın km’si acaba doğru mu?”

İkinci El Araçlarda Kilometre Sorunu

Almak istediğiniz ikinci el aracın kilometresinin doğru olup olmadığına yönelik endişeleriniz maalesef haklı bir yerden geliyor, bu soru sizin canınızı sıksa da. İlk önce bir gerçeklikle başlayalım. Kanunlara göre nitelikli dolandırıcılık kapsamına giriyor dahi olsa aracın göstergesindeki km ile oynamak, yani km’yi düşürmek teknik olarak mümkün. Her şehirde bunu yapan bir yer bulmak maalesef mümkün. Belki o kişiyi ya da firmayı internetten kolayca bulamayacaksınız ama bir otomobil sanayi sitesindeyseniz, fısıltı gazetesi yardımıyla bunu yapan bir kişiye ulaşmak hiç de zor olmayacaktır. Peki, madem bu kadar kolay yapılabiliyor, biz o zaman bu tuzağa nasıl düşmeyeceğimize odaklanalım.

2. El Araçta Km Sorunu Yaşamamak İçin Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle birçok yazıda ve videoda bulabileceğiniz tüyolar var. Direksiyona bakmak, koltukları incelemek, vites topuzuna bakmak, pedallardaki lastiklerin aşınmasına bakmak, gibi gibi. Buraya hemen bir uyarı koyalım, bunların hepsini yine sanayide kolay ve çok hesaplı şekilde makyajlayabilirsiniz.

Şimdi sırasıyla yapmanız gerekenleri yazalım:

  • İlk önce PTT’nin sunduğu bir hizmet olan HGS-Araç km sorgulama’ya girmelisiniz. 
  • Ardından buradan aracın şasi numarasını girerek (plakadan sorgulamaya göre çok daha güvenli) öncelikle aracın geçmiş muayene km sorgulamasına bakmalısınız. Hem de buradaki bilgiden aracın plaka değişikliği olup olmadığını da inceleyebilirsiniz. 
  • Lütfen şunları incelemeyi de ihmal etmeyin: Muayene kayıt km’leri tutarlı mı, yani araç örnek olarak 2016’da 110.000km’de iken 2018’de 100.000 km’de muayene girdiyse zaten aracın km’si ile oynanmıştır, bariz anlaşılır. Ama siz şundan da şüphelenmelisiniz, araç 2014’te 80.000, 2016’da 100.000, 2018’de ise 104.000 km’de muayene girdiyse bunda da büyük bir tutarsızlık sezebilirsiniz. Zira normalde 2 yılda bir 20.000 km yapan bir araba aniden bu kadar düşük km’ye yapmaz. Bazen hastalık, işlerin durması gibi sebeplerle mümkündür ama siz yine de bunu sorgulamalısınız. 
  • Son bir konu, eğer araç taksi olarak kullanıldıysa bunu da bu sorgudan kesin olarak tespit edebilirsiniz.
  • Muayene kayıtlarında bir sorun yok, işimiz bitti mi, maalesef hayır bitmedi. Şimdi ekspertize gidip aracın km göstergesindeki gösterilen km’nin aracın diğer elektronik beyinlerindeki kayıtlarla uyumlu olup olmadığına bakmalısınız. Unutmayın, araçta km saati dışında farklı beyinler de kayıt tutar. Bazı araçlar 2 bazılarında ise 3 beyin km sayacı vazifesi görür.
  • Ekspertiz firmalarına aracı götürdüğünüzde muhakkak beyinlerin okunmasını talep ediniz. Ekspertiz firmaları her markaya hizmet verdiklerinden bazen araçlardaki beyinleri okuyamaz. O zaman da (özellikle de aracım km’sinden şüpheniz varsa) yetkili bir servise giderek aracın beyinlerinde kayıtlı km’yi okutabilirsiniz. Bu beyinler arasında çok ufak sapmalar olabilir, 8-10 km gibi. Ama bunun üzerinde bir fark varsa siz en iyisi bu araçtan uzak durun. 
  • Araç sahibi size ne anlatırsa anlatsın inanmayın, zira her saçma konunun saçma bir açıklaması olabilir. Siz bu baktığınız araç yerine bu tarz bir hikayesi olmayan bir araç tercih edin.