2. El Araç Alırken Boya Değişimi Ne Kadar Önemli?

2. El Araç Alırken Boya Değişimi Ne Kadar Önemli?

28 Kasım 2022

İkinci el araç almak isteyen birçok kişinin kafasındaki sorulardan biri araçlardaki hasara veya kazaya bağlı boya değişimlerinin ne kadar önemli olup olmadığına yöneliktir. Bu boyadaki soru aracın daha önceki geçirdiği kazalarına ve diğer hasarlarına yönelik gelişebilir. 2. el araç alma sürecinde “Alacağım araç kazasız mı olmalı, yoksa kaza çok olası bir şey ve bu normal şeklinde mi düşünmeliyim?” çerçevesinde sorular oluşabilir.

Yazı içinde ikinci el araç alırken kazalar, boya değişimi ve diğer hasarların ne kadar önemli olduğuna, bu gibi durumlarda tutumun nasıl olması gerektiğine örneklerle açıklanarak değinilecektir.

Diğer Ülkelerde 2. El Araç Alırken Tutum Nasıl?

Bu soruya cevap vermeden önce konuya biraz açıklık getirmemiz gerekebilir. Örnek Amerika, İngiltere ve Kıta Avrupa’sındaki uygulamalar, Türkiye’deki uygulamalardan  çok farklıdır. Bu coğrafyalardaki insanlar araçtaki hasarlar kayıtlı olduğu sürece önceki hasarlarıyla çok da fazla ilgilenmez. Yine bu coğrafyalarda zaten ciddi hasar almış, bizdeki tabiri ile Pert Kayıtlı, araçların tekrar trafiğe çıkmasına da zaten izin verilmez (Fransızcada pert “kayıp” demektir). Onarımda kayıt altına alındıysa 2.el araç almak isteyenler de değişen parçaları yenileme olarak kabul edip rahatlıkla bu araçları satın alır. 

Türkiye de ise lokal araba tamamı boyanan arabaya göre daha iyi fiyatla satılırken değişen parçası olan araba daha az değerle satılır. Bunun sebepleri daha derin ele alınabilir, ancak kısaca bunun araç satıcılarının yanlış bilgilendirmesi olduğu söylenebilir.

Türkiye şartlarında ikinci el araç alırken kaza geçirmiş araç alınır mı? 

Diğer ülkelerde insanların içlerinin daha rahat olmasını sağlayan bazı uygulamalar var. Bizim bu soruya cevabımız ise pek net olmayacak. Eğer almayı düşündüğünüz ikinci el otomobilin geçirdiği kazaya ait fotoğraflar ve kayıtlar varsa aracı satan kişi bu onarımı ehil bir onarım atölyesinde veya yetkili bir serviste yaptırdıysa içiniz rahat olabilir. Aracın fiyatı da kazasız olanlara göre daha uygunsa iyi bir ekspertiz sonrası bu tip aracı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. 

Ancak burada yine bir uyarımız olacak: Size gösterilen belgeleri muhakkak yaptırdığınız ekspertizle karşılaştırmalısınız. Zira bir dolandırıcı ile karşılaşmış olabilirsiniz ve 2. el araç sahibinin gösterdiği kaza resimleri asıl hasara ait olmayabilir. Hatta plaka gözükmüyorsa belki başka bir araca ait bir kaza görüntüsü bile olabilir. 

Şahıstan 2. El Araç Satın Almak

2. el aracı satın almak istediğiniz kişi bir kurum değilse dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu noktaların başında aracı ne zaman almış (araç tescil tarihi) olduğu gelir. Çok yakın zamanda alınmış bir araç sizin için bazı alarm zillerini çaldırmalıdır. Zira şahsım diyen kişi, kayıtsız bir galerici, alsatçı olabilir. Bunu yanı sıra arabayı yeni almış, sonra da araçta bir sorun fark etmiş olabilir. 2. elde güvenin çok önemli olduğunu ve tam kurumsal yapılardan araç almanın her zaman daha güvenli olduğunu lütfen unutmayın. 

Bu paragrafta yazdıklarımıza ek bir bilgi Türkiye’de sigorta kapsamında yapılan tüm onarımların Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından kayıt altına alındığına yöneliktir. Bu da tramer kaydı adıyla tüm tüketicilerin dikkatine sunulmaktadır. Eğer bir şahıstan araç alıyorsanız, mutlaka tramer kaydı sorgulamadan aracı almayın.

Tramer kaydı yoksa ne yapılmalıdır?

Araçta boyanan ve değişen parça var, evrak ve tramer kaydı yoksa ne yapmalısınız? Bu durumda 2. el aracın sahibinden alacağınız bilgiler çok önemli hale gelir. Eğer araç sahibi hasar ile ilgili evraka sahipse aracı bir çizikten, basit bir hasardan dolayı, hasarsızlık indirimini bozmamak için kendi onarttıysa bir sorun olmayacaktır. Fakat araçtaki onarılmış hasara ait yeterli bilgi yoksa o zaman yine alarmları çaldırmalı ve ekspertiz aşamasında çok daha titiz davranmalısınız.

İkinci el araç alma süreci için OTOLEO olarak daha detaylı yazıları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.